IN ZICHZELF GEKEERDE POLITIEK

In de Gemeente Alkmaar zit een stadsregering van VVD, PVDA, CDA, D66 en GroenLinks.

OPA heeft afgelopen raad vragen gesteld over de puinhoop inzake parkeren. Wij wilden graag weten of bij het digitale bezoekers parkeren de app terugkomt, waarom het college de papieren bezoekerskaart niet terug laat komen en hoe die hele puinhoop rond parkeren is ontstaan. Vragen die OPA van veel burgers heeft gekregen.
OPA had ook vragen naar aanleiding van e-mails die Alkmaarders hadden gericht aan de wethouder, maar waarop maar geen antwoord kwam.

Het VVD t/m GroenLinks college had wel 25 minuten nodig om na te denken over de antwoorden. En toen die eindelijk dreigden te komen stelden de coalitiepartijen voor om de vragen NIET te beantwoorden. Dat lukte natuurlijk.

De Haagse partijen in Alkmaar vinden hun eigen politieke spelletjes belangrijker dan antwoorden op vragen van ongeruste en soms wanhopige burgers. Om vervolgens daarna wel doodleuk en uitgebreid te praten over een scherm voor voetbalwedstrijden op het Waagplein Alkmaar. Best leuk idee voor een keer, maar wat denkt u van de kosten voor de handhaving etc. Wie gaat dat feestje betalen?

De VVD t/m GroenLinks coalitie vindt dat geen probleem. Die denken vast: ‘dat geld hebben we bespaard met het afschaffen van de papieren bezoekerskaart’, een zeer diepe wens van deze Haagse coalitie.

Vragen staat vrij in een democratische stad. En een transparant en eerlijk bestuur geeft daar gewoon antwoord op, ook als zaken soms niet goed gaan. Juist dan zijn antwoorden immers belangrijk.

Niet antwoorden op vragen van burgers door wethouders en geen antwoord geven op vragen van raadsleden die deze namens de inwoners stellen kenmerkt deze coalitie van VVD t/m Groen Links: Een naar binnen gerichte club.

En daarmee ga je de wedstrijd niet winnen, om in voetbaltermen te blijven. 

Column