GROETEN UIT STAPHORST

Man, man, man, of moet ik zeggen vrouw, vrouw, vrouw, wat een toestand in onze stad!
Is er een ondernemer die een beeld wil plaatsen, een zusje van het Kaasmeisje maar dan iets minder gekleed, met een knipoog naar De Achterdam, maar dan mag dat niet...
Na veel gedoe heeft de GroenLinks tot en met VVD-stadsregering namelijk besloten de vergunning voor het beeldje van Susanne, het meisje van plezier, te weigeren. Met een ongelooflijk zwakke en laffe argumentatie, nl. dat het technisch niet kan vanwege kabels en leidingen.
Maar als dat zo simpel was, waarom moest het dan zo lang duren en waarom wilde het college dan eerst nog een politieke bespreking in de commissie? Die overigens niet doorging. Als het zo simpel was had je natuurlijk ook meteen ‘nee’ kunnen zeggen en dit hele circus kunnen overslaan. Het argument klopt dus gewoon niet.

Tja, en dan is het gemakkelijk om naar GroenLinks Alkmaar te wijzen. Niet helemaal fair, want die partij komt er tenminste eerlijk voor uit dat het hen helemaal niet gaat om technische belemmeringen. Voor hen is het een politiek statement, een ‘overwinning’, althans volgens hen zelf.

En, eerlijk is eerlijk, zij maken een duidelijke keuze. Het laatste sprankje vrijzinnigheid is al lang uit die partij verdwenen. Vreugdeloze, conservatief-linkse deugpolitiek, of het nou om Klimaat of Kunst gaat. Inhoudelijke argumenten tellen niet, want als je het niet met ze eens bent, dan snap je het niet of je deugt niet. Moraaldictatuur noem ik dat.

Maar het is erger. De héle stadsregering heeft immers geweigerd. Inclusief de Alkmaarse VVD en D66, die zichzelf toch liberale partijen noemen: ook zij stemmen hier deugdzaam mee in. Vooral de VVD, die lacht zich rot, terwijl hun grote voorganger Thorbecke zich waarschijnlijk omdraait in zijn graf. ‘De regering oordeelt niet over kunst en wetenschap’: deze wijze woorden sprak hij ooit in in 1862.
En zeker niet met doorzichtige smoes-argumenten, voeg ik er maar aan toe. Al toont die natuurlijk wel heel duidelijk de bestuurlijke zwakte aan van deze lokale landelijke coalitie.

En door dit gedram van onze linkse stadsregering over een vrouwelijk beeldje hebben we ons (inter-)nationaal belachelijk gemaakt. Tegelijkertijd zijn met name VVD en GroenLinks, ook lokaal weer een stap verder in hun politieke bondgenootschap en hebben ze zo samen een fundament gelegd voor een jarenlange linkse samenwerking, inclusief hun eigen Staphorst-beleid.

En Susanne? Die is slachtoffer van politiek geweld.
En de kunst delft het onderspit.

Ik slaak een héle diepe zucht.

Anjo Van de Ven.

Ps. Wist u trouwens, dat bij de ingang van het stadhuis, rechts om de hoek, een fors beeld staat van een vrouw met blote borsten? Ik vrees dat dit binnenkort ook verleden tijd is...

Column